Verkeerd zetje

De stoom kwam me uit de oren toen ik op nu.nl het idee van Hans Hoogervorst las. Hij wil tophypotheken verbieden. Prima, geen probleem mee, heel verstandig. Maar hij wil ook dat de hypotheek maximaal 100% van de waarde van de woning bedraagt. Dat betekent dat je de kosten voor het afsluiten van een hypotheek en het kopen van een huis niet meer mee kunt financieren. Voor het gemak schat ik die kosten op 10%, waarvan 6% overdrachtsbelasting. Het betekent: sparen om grotendeels belasting te betalen.

Met deze maatregelen wil Hoogervorst de markt gezonder maken. En dat is zeker nodig. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren explosief gestegen, dat zullen ze niet blijven doen. En het is ook geen onzinnig idee om te verlangen dat mensen eigen geld inbrengen bij de aankoop van een woning. Maar om die maatregelen nou meteen volgende maand in te laten gaan, vind ik niet slim. Je verandert zomaar ineens een heel systeem. Zonder mensen de kans te geven zich voor te bereiden. Want wie zijn er de dupe? Starters als Mathijs en ik (en mensen die een huis te koop hebben staan in het lagere segment). Wij kunnen gaan sparen om 20.000 euro op te hoesten of we moeten aankloppen bij lenen.nl. En bij beide opties sta ik niet te springen.

Starters zijn mensen die aan het begin van hun werkende leven staan. Ze verdienen nog niet bijzonder veel, maar hebben wel allerlei dromen. Dromen zoals het kopen en inrichten van een huis, trouwen, kinderen krijgen en tegen die tijd minder werken. Dat kost allemaal geld. Hoogervorst verwacht nu van de starters dat ze, als ze een huis willen kopen, alle dromen aan de kant zetten, jarenlang op een houtje bijten, om vervolgens een zak geld aan de belastingdienst te geven. En dan zegt hij ook nog heel schijnheilig dat hij ‘de huizenmarkt geen zetje in de verkeerde richting wil geven’. Worden er al protestacties georganiseerd? Ik ben erbij.

2 antwoorden op “Verkeerd zetje”

  1. Wat is dat irritant! Net als je zover bent dat je iets wilt gaan kopen, wordt het gras voor je voeten weggemaaid als je even niet oppast. Ik heb nog niet gehoord of zijn plannen doorgaan, jij wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *