Dubbel bestraft

‘Geweld tegen politie niet dubbel bestraft. “We zijn teleurgesteld over de uitspraak. Het tast het gezag van politiepersoneel op straat aan. Lieden die uit zijn op ellende zullen hierdoor niet terugdeinzen”, aldus woordvoerder Jelle Egas van de Raad van Hoofdcommissarissen.’ Bovenstaande sierde gisteren de voorpagina van Metro. Ik nam het voor kennisgeving aan en bladerde verder, maar het bleef in mijn hoofd hangen. Want eigenlijk is het een kromme redenering.

‘Lieden die uit zijn op ellende zullen hierdoor niet terugdeinzen.’ Eigenlijk zegt meneer Egas hiermee dat ons hele strafsysteem niet deugd. Want of je nou een politieagent bent of burger, wanneer iemand uit is op ellende, is hij of zij uit op ellende. En dat is niet goed. Dan zou het fijn zijn wanneer deze persoon terugdeinst door een eventuele gevangenisstraf. Waarom moeten er andere regels gelden wanneer het om politieagenten gaat? Ik keur geweld tegen politie-, ambulancemedewerkers of brandweerlieden absoluut af. Maar als hogere straffen mensen ervan weerhouden geweld te gebruiken, waarom verhogen we die straffen dan niet in het algemeen?

Wel werd er gemiddeld zeventig procent zwaarder gestraft, schrijft Metro. Maar dat is niet genoeg, de politie wil dubbele bestraffing. Ik vind het meten met twee maten. Het risico dat je iets overkomt, is nou eenmaal groter als je agent bent, dan als je (ik noem maar iets) de functie van medewerker binnendienst vervult. Maakt dat de daad erger? In mijn ogen niet.

1 reactie op “Dubbel bestraft

  1. tja… je weet het, ik vind het juist wel goed dat geweld tegen agenten zwaarder wordt bestraft. Ik vind dat het duidelijk moet zijn dat we het niet tolereren dat gezagsmensen worden aangevallen. Agenten hebben m.i. een andere functie dan burgers, dat mag best duidelijk zijn. Overigens keur ik geweld tegen ‘de gewone man’ ook af đŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.