Onbegrijpelijk zomerdipje

Zomerdepressie, ik las er vanmorgen over in de Spits. Eigenlijk bestaat het niet, aldus een geciteerde psychologe. Het is net zoiets als winterdepressie, waarvan de officiële term winterblues is. De zomerblues dus. Mensen worden moe, lamlendig en somber van lange, zonnige dagen. Het voelt alsof ze blij móeten zijn. En daar is weinig begrip voor.

Nou heb ik van mijn papa en mama geleerd dat je altijd moet proberen je te verplaatsen in een ander. Dat heb ik gedaan en nog begrijp ik het niet. Zelfs ondanks het feit dat ik zonneallergie heb. Volgens de psychologe zijn deze mensen waarschijnlijk al een beetje down en worden ze door de confrontatie met blije mensen depressief. Ok, dat begrijp ik. Maar dan is het dus geen zomerblues maar een ‘het hele jaar door’-blues. 

Dit citaat vond ik op www.zomerdepressie.net:
“Mensen vinden iets pas gezellig als het warm en zonnig is. Ze gaan buiten zitten of verzinnen er een hulpoplossingen voor. Veel mensen hebben het idee dat de ‘mooie’ zomers de laatste jaren te ‘danken’ zijn aan de klimaatverandering. Ze beseffen niet dat een klimaatverandering niet alleen betekent dat er warmere en drogere lentes en zomers komen, maar ook heftigere schommelingen. Dus meer stormen, meer neerslag en daardoor mogelijk nattere zomers etc. Die onwetendheid vind ik onvoorstelbaar…”

Dan denk ik ‘ok, je vindt dat mensen zich bewust moeten worden van klimaatverandering’ en ‘ok, je bent meer een wintermens’. En wat dan nog? Zo lyrisch als iedereen over de mooie zomer oreert, zo heftig reageert de zomerdepressielijder. Een kwestie van ‘afzetten tegen’ en ook wel van conditionering. Heeft het merendeel van de mensen geleerd dat warm zomerweer leuk en gezellig is, een kleine groep ervaart dit juist andersom. Nou en? Ik snap het nog steeds niet. En als ik morgen in de regen op Mundial sta, al helemaal niet. Laat de zon maar schijnen!

8 reacties op “Onbegrijpelijk zomerdipje

 1. Sommige mensen hebben niks beters te doen dan nadenken over waar ze nu eens een probleem van zullen gaan maken!
  Van mij mag de zon lekker schijnen hoor. Ik zal net doen of ik het niet leuk vind als ik iemand tegenkom. Voor het geval deze aan zomerdepressie lijdt 😉

  Een zonnig weekend, grts Mo

 2. Hmm, nooit eerder van gehoord en ik sta er ook wel een beetje van te kijken dat je zo depressief kunt worden van de zomer. Het lijkt er inderdaad meer op dat er wat anders bij komt kijken. Maar goed, dat zal vast in alle toonaarden ontkend worden.

 3. Kan me er wel wat bij voorstellen en ook weer niet.

  Kijk als men vindt dat een winterdepressie kan dan kan een zomerdepressie ook.

  Het zit beide gewoon in je hoofd en je praat je beide aan. Al moet ik zeggen dat ik de zomer ook minder vind zeker als ik tijdens een lange warmte periode in het bed lig te plakken. Blech. Feit blijft dat je je daar uiteindelijk niet echt tegen kunt wapenen terwijl als het koud is je gewoon een extra trui aan kan doen.

  Feit blijft dat beide in de hersens zitten en als je klaagt wordt het alleen maar erger.

 4. Het is ook iets wat moeilijk te begrijpen is, zelf vind ik de zomer ook verschrikkelijk omdat ik echt ziek van de warmte word en vanwege meerder handicaps is voor mij de zomer echt een ramp dus dat woordje zomer depressie klinkt mij niet gek in de oren, al ben ik er niet depressief van. Maar blij van de zomer zoals veel mensen, word ik niet. Ik ben heel erg blij als de herfst weer begint . Maar ik geniet wel van het zonnetje hoor, als deze maar niet te warm is, liggend in mijn bedje met de ventilator aan een lekker koel drankje en een ijsje binnen handbereik 🙂

  Een zomer depressie…..ja ik snap het wel al hoop ik niet dat mensen er zoveel last van hebben dat ze echt heel depressief worden….

 5. Wat een triest verhaal zeg, gisteren bij editie.nl. Ik had vooral zo’n medelijden met die arme man. Waarschijnlijk gaat deze vrouw uiteindelijk wel aan een depressie lijden, want een mens kan zichzelf wel degelijk in de put praten, maar die heeft niets te maken met het mooie weer. Dat lijkt slechts een excuus om eens lekker te klagen.
  Een echte depressie is iets totaal anders dan dit gezeur!

 6. @Ferry. Ik slaap als het heel warm is ook niet fantastisch, maar een zomerdipje gaat toch een stuk verder. En je hebt een punt wat betreft de vergelijking met winterdepressie. Alleen vind ik die gevoelsmatig gemakkelijker te begrijpen.

  @Linda. In jouw situatie kan ik het me wel voorstellen, gelukkig ben je er niet depressief van.

  @Ilvy. Editie.nl, vandaar dat deze blog opeens reacties krijgt! Ik geloof ook dat een mens zich in de put kan praten.

 7. Ik kan me wel verplaatsen in de mensen van zomerdepressie. Ik heb namelijk ook een stinkhekel aan de zomer. Ik kan heel slecht tegen warmte, ik gedij het beste bij temperaturen tussen de 0 en de 16 graden. Boven de 22 is te warm. Dus als het dagenlang benauwd en heet is dan word ik inderdaad lamlendig, maar dat heeft een physieke reden en geen psychische. Daar komt ook nog bij dat ik een gigantische wespenfobie heb, en dan snap je wel waarom ik de winter leuker vind.

  Dat je geacht word vrolijk en ‘out there’ te zijn, daar heb ik geen last van. Het maakt niet uit wat mensen vinden van mijn bankhang-gedrag in de zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.