Lentelekkers

Het is eind april en dat betekent: asperges, vers fruit (aardbeien) en andere groente uit de tuin, want de boel gaat weer bloeien. Ik sta te trappelen om met volle teugen te genieten van al het lentelekkers. Daarbij schijnt de zon ook nog eens volop. Dat vergroot de culinaire feestvreugde nog meer want: met bubbels, rosé of een lekker witbiertje in de zon. Ik kan de barbecue al bijna ruiken.

De eerste keer klassieke witte asperges zijn een feit. En dat was smullen. De aardbeitjes ga ik morgen halen op de markt. Hopelijk zijn ze al lekker zoet. En gisteren heb ik de eerste zomerse salade gemaakt. Namelijk eentje met fijn gesneden koolsla, komkommer, gerookte kip, gebakken kastanjechampignons , bosui, verse munt en peterselie. Daarbij had ik een dressing gemaakt van sinaasappel, citroen, sesamolie, ketjap en oosterse kruiden. Een aanrader, al zeg ik het zelf.

Als hoofdgerechte maakte ik gewokte voorjaarsgroente met knoflookgarnalen en stukken aardappel. En daarbij mijn eigen favoriete jus. Namelijk van gestoofde sjalotten. Supersimpel, maar o zo smaakvol. Het werkt als volgt:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Ontvel een stuk of wat sjalotten. Voor twee personen pak ik er ongeveer zeven (ja veel hè, maar het kan echt). Zet een pannetje op het vuur met een scheutje olie en doe de sjalotten er in hun geheel in. Maak wat bouillon met een blokje, bijvoorbeeld groentebouillon. Blus de sjalotten als ze warm zijn af met een scheut wijn en doe de bouillon erbij zodat ze onder staan. Hopsakee in een ovenschaal (eventueel met wat tijm of rozemarijn) en 45 minuten laten staan. Daarna even proeven, eventueel wat peper toevoegen en met een vork de uitjes enigszins uit elkaar trekken. Lekker bij aardappelen, grove groente en vlees.

3 antwoorden op “Lentelekkers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *