Ongezellig maakt memorabel

Weer een onderzoek in het kader van ‘waarom eigenlijk?’. We blijken minder goed te onthouden als we het naar onze zin hebben. Dus, zo schrijft de Telegraaf, noteer dat telefoonnummer van die lekkere vent toch maar even als je een bijzonder gezellige avond hebt. De kans is groot dat je hem anders vergeet.

Ik kan me er eerlijk gezegd wel iets bij voorstellen. Dat je minder geconcentreerd bent als je blij bent en dat de happy hormonen die door je lichaam gieren misschien het pad richting hersenen versperren. Maar eigenlijk is het een heel triest bericht. Want betekent het nu dat we vooral maar heel weinig plezier moeten maken als er belangrijke dingen gezegd worden? Zijn de meeste lezingen terecht zo saai?

Dat kan toch niet! Ik ben groot voorstander van het leuker maken van, nouja, van alles eigenlijk. En zeg nou zelf: de meest memorabele avond is toch wel de meest gezellige! Waarom zou je het ongezellig hebben als het ook gezellig kan zijn? Nou, dat antwoord is dus nu gegeven door doctoraalstudente Elizabeth Martin van de Universiteit van Missouri. Omdat je dan minder onthoudt. Een treurige conclusie. Ter verdediging wil ik wel aangeven dat er een bepaalde grens zit aan ongezelligheid. Wanneer je dagdroomt of zelfs in slaap valt, onthoud je ook niets. Dus: serieus vooruit, maar slaapverwekkend: nee. En een beetje gezellig mag best.

http://www.telegraaf.nl/vrouw/gezond_leven/9425044/__Goed_humeur_doet_vergeten__.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *