Geestschrijven

Het boek van Bastiaan Ragas staat in de Top 5 van bestsellers. Het heet ‘Maar je krijgt er wel heel veel voor terug’ en gaat over zijn papaschap. Ben ik de enige die dan denkt: Bastiaan Ragas, kan die schrijven? Het lijkt een nieuwe trend om als BN’er, en dus niet-schrijver, een boek te schrijven. Hoe leuk of informatief of hoe toepasselijk dit boek van Bastiaan ook is, ik vind het toch ‘een beetje jammer’.

Voor de lieve lezers die nog een beetje naïef zijn, moet ik eerst een foute aanname ontkrachten. Denken jullie écht dat al die bekende Nederlanders met columns deze zelf schrijven? Ik moet jullie teleurstellen. Uitzonderingen daargelaten worden de meeste columns geschreven door ghostwriters. Vijf steekwoorden en een invalshoeken en hoppakee, een nieuwe column in Libelle, Flair of Linda is een feit. De kans is groot dat Bastiaan hulp uit redactionele hoek heeft gehad bij het schrijven van zijn pennenvrucht. Waarschijnlijk is dat maar beter ook (no offense Bastiaan).

Ik vind ghostwriting een prima fenomeen, ik heb zelf ook een aantal columns geestgeschreven (voor minder bekende media). En ik kan je zeggen: het is leuk om te doen. Maar bij een boek vind ik het wat anders. Noem me ouderwets, maar ik vind dat een boek geschreven moet worden door een schrijver. Iemand die houdt van letters, knutselt met woorden en wegdroomt bij een mooie zin. Het voelt alsof het ambacht schrijven op de schop wordt genomen door BN’ers die ook een beetje mee willen doen. En dan werkt het ook nog. Het is niet eerlijk. Dus denk ik: Bastiaan, blijf jij lekker zingen en laat de schrijvers schrijven. Ieder zijn ding.

N.B. Als iemand me trouwens wil inhuren als ghostwriter voor een column of boek zet ik mijn principes graag aan de kant.

Bron:
www.nu.nl/boek/2546168/boek-bastiaan-ragas-in-top-vijf-bestsellers.html

2 antwoorden op “Geestschrijven”

  1. Op zich eens, zo vind ik de column van Froukje de Both in Flair ook niks. Maar soms kan iemand natuurlijk een carrieremove maken die wel goed uitpakt. Waar blijft jouw boek trouwens? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *