Luie tomatensoep

Soep, comfortfood bij uitstek. Ook in de zomer (gazpacho, avocado- of komkommersoep). Soep is vrij gemakkelijk te maken, al denken veel mensen van niet. Ze denken dan waarschijnlijk aan dagenlang trekkende bouillon, erwtensoep of kreeftenbisque. Die soepen kosten inderdaad wat meer tijd. Maar als je gewoon even een soepje wilt maken omdat je groente over hebt of gewoon zin hebt in soep, dan hoeft dat niet veel tijd te kosten.

Mijn gouden regel bij gemakkelijke soep is: kies één hoofdgroente. Natuurlijk kun je die combineren met ui, knoflook en een pepertje. Maar laat de smaak van het hoofdingrediënt spreken. Dan is het vaak een kwestie van een uitje en knofje fruiten, groente erbij, bouillon (van een blokje of uit een potje ja, maak het jezelf niet te moeilijk) erbij en laten koken tot de groente net gaar is. Giet de bouillon wat af zodat je straks de dikte van de soep goed kan doseren en blend in de blender of pureer met de staafmixer.  Doe er eventueel een scheut melk of room bij. Zo maak je heerlijke broccolisoep (met geroosterd amandelschaafsel), bloemkoolsoep (met knoflookcroutons en uitgebakken spekjes), courgettesoep (met garnaaltjes) of spinaziesoep (met basilicum en wat yoghurt).

Niet makkelijk genoeg? Dan volgt nu een soepje voor de luie koks onder ons. Of de mensen die geen zin hebben om boodschappen te doen, want deze ingrediënten vind je in de meeste voorraadkasten.

Luie tomatensoep
voor 2 personen

Fruit een gesneden uitje, wat knoflook en een pepertje in de pan. Blus af met een scheut wijn. Doe de inhoud van twee blikken ontvelde tomaten in een bak en pureer. Gooi de tomatenprut in de pan en vul aan met bouillon tot de soep een mooie dikte heeft. Laat warm worden en voeg een lepel pesto toe. Breng op smaak met zout en peper en gooi er een blikje soepballetjes bij. Verder doorwarmen en smullen maar!

5 reacties op “Luie tomatensoep

  1. Zit je nu mijn geheim voor mooie soepen te verraden? Je wordt bedankt, ik altijd de blits maken thuis en jij gooit het zo op tafel…

    Nog een leuke: een mooie Spaanse uiensoep.
    Zoete uien fruiten in veel roomboter, bouillon erbij, een scheutje madeira (of twee scheutjes medium sherry) en flink wat geroosterde/fijngehakte amandel. Pureren en je hebt een heerlijke gebonden uiensoep. Garneren met wat amandeltjes en eventueel wat uitgebakken spekreepjes….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.