(On)gezonde stuut

Het eerste half jaar dat ik op kamers woonde at ik alleen maar witbrood. Gewoon, omdat het kon en omdat er niemand was die kon zeggen ‘nee, dat mag niet, dat is ongezond’. Na een half jaar kwam het mijn neus uit en nu eet ik alleen maar bruin, met veel pitjes. Groente en fruit at ik wel, maar zeker niet de aanbevolen twee stuks en 200 gram. Roken deed ik sowieso niet, sporten soms wel en soms niet (ik vond mijn werk in de horeca al voldoende beweging) enne over alcohol ga ik het niet hebben.

Op Nu.nl staat dat studenten gezonder leven dan we denken. Het heikele puntje alcohol wordt niet genoemd, wat mij doet vermoeden dat daar toch wel sprake is van geregeld excessief gebruik. Maar voor de rest zijn de studenten van nu best goed bezig. Groente en fruit eten, grotendeels niet roken en veel sporten. Waar hebben ze deze studenten gevonden? Op de Sportacademie? Want als ik hier in Tilburg om me heen kijk en terugkijk op mijn eigen studententijd kán ik het gewoonweg niet geloven.

Vele meisjes komen als slanke dennen aan op de UvT en de lokale hbo-opleidingen. Een half jaar later beginnen de eerste zwembandjes zich af te tekenen. De huid wordt wat doffer, de ogen wat vermoeider en de adem wat onfrisser. Niet dat ze er niet goed uitzien als jonge twintiger in het gedimde cafélicht en niet dat ze er vanwege hun jeugdigheid niet beter tegen kunnen, dat ongezond leven. Maar als je goed kijkt zie je de tekenen van kroketten, nachtelijke shoarmabezoekjes, eindeloze zuipfestijnen en cola en pizza bij het ontbijt. Ik zeg niet dat mijn onderzoek representatief is, maar toch: ik geloof er niets van.

4 reacties op “(On)gezonde stuut

  1. Ik had in m’n eerste studentenhuis één ijverige sporter en wat anderen die regelmatig met hem meegingen, maar dat werd ook weer snel teniet gedaan inderdaad, door de vele liters in de beruchte ‘derde helft’.

    Studenten kunnen vanuit de universiteit heel goedkoop sporten, begreep ik toen, dus die constatering kan wel kloppen. Maar het geeft een nogal vertekend beeld als je voor het gemak even het alcoholgebruik en de bijbehorende vette happen erbuiten laat, haha.

  2. Goed, ik zal ook niet de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit hebben gegeten in mijn studiejaren, maar volgens mij at ik best wel afwisselend en redelijk gezond.
    Sowieso ben ik in die tijd vegetarisch gaan eten. Daardoor meer variatie in groenten en salades. En juist een voorliefde voor donkere broden gekregen.

    De hoeveelheden alcohol; laten we dat maar even stil houden. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.