Boekengevoel

Ik houd van de geur van boeken, van het gevoel van papieren pagina’s op mijn vingers, van halverwege omdraaien op mijn andere zij omdat het zwaartepunt verandert, van op de bank kruipen met een boek, een dekentje en een pot thee. Lezen is voor mij ontspanning, de boel de boel laten en me mee laten slepen in een avontuur.

Afgelopen maandag was ik bij SMC013 Boeken 3.0 in de vernieuwde boekwinkel Polare. Onderwerp was de toekomst van het boek. Als boekenwurm en aanbidder van het gedrukte werk wilde ik daarbij zijn. Want gaat het gedrukte boek verdwijnen en móet ik aan de e-reader? Of blijft de nostalgie bestaan? Van vriendinnen hoorde ik goed nieuws over e-readers. Hoe passen er anders 25 boeken in je vakantiekoffer (wie heeft daar tijd voor sowieso)? Klopt, ik krijg al die boeken niet mee zonder me een breuk te sjouwen. Maar ik lees toch liever voor het slapen gaan een echt boek dan dat ik een e-reader gebruik. Dat kan niet goed zijn voor je nachtrust.

Het blijkt dat de wereld van boeken in beweging is. Wat de toekomst ons brengt is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat e-readers steeds populairder worden (nu heeft ruim 4 % van de Nederlanders er één), dat de mogelijkheden daarbij legio zijn (linkjes naar sites, geïntegreerde muziek, feedback geven aan de schrijver, discussiëren met andere lezers) en dat er heel veel illegaal wordt verspreid. Dat gebeurt op zo’n grote schaal dat het doorgeefboek in de vriendenkring er niets bij is.

Gaandeweg werd ik enthousiast. Sommige boeken hoeven inderdaad niet gedrukt te worden. Denk aan medische publicaties die staan te verstoffen in een kast terwijl ze prima online geraadpleegd kunnen worden. Andere boeken vragen juist om het gevoel dat alleen drukwerk kan geven: een dikke kaft, mooie omslag en vele bladzijdes om door je vingers te laten gaan. Wat mij betreft vult online lezen het offline lezen alleen maar aan. Dus wie weet komt de e-reader er wel voor op vakantie, maar op mijn nachtkastje blijft dat echte boek. Extra leuk vind ik de nieuwe apps en mogelijkheden. Discussiëren met andere lezers in de kantlijn van een boek: hoe leuk is dat! Want het komt zelden voor dat ik tegelijkertijd hetzelfde boek lees als een vriendin of zus. En soms wil of moet je erover praten.

Een interessant nieuw initiatief is Nieuwzoet. Boekenwurmen kennen allemaal dat meewarige gevoel na het uitlezen van een Supergoed Boek. Je hebt het verslonden, ervan genoten, erover gedagdroomd en ernaar verlangd. En nu is het boek uit. Hoe ga je ooit weer zo’n goed boek vinden? Nieuwzoet helpt je daarbij. Je maakt een profiel aan waarin je al je voorkeuren en liefhebberijen invult. Nieuwzoet stuurt je elke dag de eerste paar pagina’s van een boek passend bij jouw profiel, zonder de titel en schrijver te verklappen. Heb je een match? Dan koop je gemakkelijk online de e- of geprinte versie. Als het goed is lees je alleen nog maar boeken die jij goed vindt en van schrijvers die je misschien helemaal niet kent. Hoe leuk is dat? Je moet wel even geduld hebben: Nieuwzoet zit nog in de pilotfase. Ik houd jullie op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.