Jij slaapt, ik lees

Er is een nieuwe site voor moeders. Deze keer geen holistische ideeën, ergonomische draagtips en biologische recepten. Nee, het is een website voor ‘moeders met een leven’. Ik voel me aangesproken (en denk verdorie, waarom heb ik dat niet bedacht).

Eén van de aansprekende blogs is deze. Het gaat over wat je als vrouw vindt dat je moet doen als de kinderen slapen. En wat je eigenlijk zou moeten doen. Nieuwbakken mama’s maken vaak de fout om heel efficiënt en productief te willen zijn. Been there done that. Wasje erin, vaatwasser uitruimen, even stofzuigen, speelgoed opruimen, dat werk. Je kent het wel. Heel begrijpelijk als je een krijsende zuigeling op je arm hebt, maar ook die periode gaat voorbij. En wat blijkt: klusjes doen tijdens slaaptijd moet je dus juist niet doen. Die uren moet je je tegoed doen aan de rust. Je leest een tijdschrift of een boek, doet een dutje, werkt wat. Je laadt jezelf weer op om na afloop vol enthousiasme verder te gaan met de dag.

Het blijkt namelijk dat kinderen veel dingen als spelen zien. Wij zien een vaatwasser, zij zien een doos met allemaal speelgoed. Schakel je kinderen in om de plastic bakjes aan te pakken en ze vinden het léuk. De messen doe je vanzelfsprekend zelf. Het duurt wat langer, maar je krijgt het gedaan. Datzelfde geldt voor opruimen (samen doen en meehelpen), wasje erin doen (even tussendoor, samen opvouwen, zie vaatwasser) en stofzuigen (is eigenlijk een heel leuk spelletje). Voel je vooral niet schuldig over het nuttig besteden van je tijd met je kinderen erbij. Het is niet erg dat ze leren dat sommige dingen nou eenmaal gedaan moeten worden. En misschien vinden ze het zelfs leuk. Hoewel ik deze aanpak al gedeeltelijk  toepaste, ben ik me er nu meer bewust van. Bedankt voor de tip!

2 reacties op “Jij slaapt, ik lees

  1. Hhhmm, zo had ik het nog niet bekeken…. Mee laten helpen… Dat ga ik uitproberen!
    Dat boekje lezen en rusten als hij slaapt had ik al wel heel goed door, hahaha. Maar ja, dat resulteert dus in vlug vlug vlug, de messen buiten bereik van de kleine, de vaatwasser in-/uitruimen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.