In den beginne

Je hebt besloten dat je het gaat doen: je wordt blogger! Maar wat nu? Het begint met de keuze waar je je blog wilt plaatsen. Er zijn verzamelblogsites als Blogspot. Je maakt hier gemakkelijk een blog aan, maar bent wel altijd verbonden aan Blogspot zelf. Beter is het om een eigen domein te claimen. Bedenk een mooie naam, check of het domein nog vrij is (helaas is er al veel bezet) en claim het adres. Dat kan bijvoorbeeld via Mijn Domein.

Je kunt nu een site laten bouwen door een echte webbouwer, maar je kunt ook kiezen voor een ‘theme’ van WordPress. Dit zijn bestaande vormgevingen die je gemakkelijk vult met jouw eigen kleuren, teksten en foto’s. Je geeft er je eigen draai aan en hebt een prettig programma om in te werken. Het opzetten van een WordPressblog schijnt niet zo ingewikkeld te zijn, ik heb het alleen nog nooit gedaan. Ik had het geluk een handige collega te hebben. Vind je dit een lastig onderdeel? Kijk dan rond in je netwerk naar een wizzkid die je op weg kan helpen. Houd er vervolgens rekening mee dat je gevonden wil worden door Google. Bedenk via welke woorden mensen jouw blogs gaan zoeken. Zorg dat je die woorden gebruikt in je naam, koppen en teksten.

Een andere optie is om op je eigen website een blog te plaatsen. Dan is het wel handig als er een CMS (content management systeem) achter je site zit. Dit is een systeem waarbij je gemakkelijk in een beveiligde omgeving stukken tekst en beeld uploadt. Is dat er niet, dan moet je óf in html gaan werken óf je websitebeheerder spekken met extra werk.

De laatste optie is om je aan te sluiten bij een bestaande blog. Benader een blog die jij leuk vindt of ze nog schrijvers nodig hebben en wie weet, ben jij de nieuwe aanwinst.

Volgende keer: Zeg het met woorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *