Opvoeden is ontdekken

Kinderen in Nederland worden te vrij opgevoed. Het programma Dit is de dag had er vorige week een discussie over. Het blijkt dat 63% van de Nederlands vindt dat kinderen te vrij worden opgevoed. Is dit zo? En wat is dat eigenlijk, een vrije opvoeding?

Gillende peuters op de grond in de supermarkt, kinderen die zeuren om een snoepje, pubers die alleen maar snauwen vanachter hun Smartphone. De a-sociale kinderen waaraan iedereen zich ergert. En  natuurlijk zijn het altijd andermans kinderen en nooit die van onszelf. Nu ikzelf kinderen heb, heb ik meer begrip voor hoe moeilijk opvoeden eigenlijk is. Dat kinderen nou eenmaal leren door zaken eerst fout te doen (het zijn net mensen) en dat peuters soms zo gefrustreerd zijn dat ze het op een ongecontroleerd brullen zetten. Ze zijn ‘work in progress’ dus reken ze niet te snel af op de tussenstand.

Vroeger moesten kinderen luisteren. Punt. Of ze daar gelukkig van werden, bleef ongevraagd. Nu willen we dat onze kinderen gelukkig zijn en worden (en dat blijken de Nederlandse kinderen te zijn, yes!). Tegelijkertijd willen we ze opvoeden tot verantwoordelijke, autonome mensen met normen en waarden. Maar hoe doe je dat?

Tijdens het discussieprogramma komt helaas niet aan bod wat vrij opvoeden nou eigenlijk is. Ik vermoed dat veel mensen een beeld hebben van ongecontroleerd springende kinderen die nooit luisteren. Maar zonder regels is er ook geen vrijheid, zegt de psycholoog terecht. En tijdens het programma blijkt dat op sommige punten de vrije en strenge opvoeders helemaal niet zoveel verschillen: beiden hebben regels. De een alleen wat meer dan de ander.

Persoonlijk geloof ik dat je kinderen de kans moet geven om zelf spelenderwijs, met vallen en opstaan de wereld te ontdekken. Laat kinderen vooral lol maken en plezier hebben, we kunnen de rest van ons leven nog serieus zijn. Dat betekent niet dat ze bij ons op tafel staan te dansen of dat alles mag. Maar het houdt wel in dat hun ontdekkingstocht leidend is. Tegelijkertijd vind ik het hele opvoeden zelf ook één grote ontdekkingstocht. Elke fase vraagt om een andere aanpak en ieder kind is anders. En die ontdekkingstocht is vaak heel leuk maar soms frustrerend. Hoe denken jullie over opvoeden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.