Zeg het met woorden

Je hebt je blog, nu nog de content. Want hoe schrijf je eigenlijk een blog? Bedenk ten eerste wat je zelf prettig vindt om te lezen. Waarschijnlijk heb je geen zin om online lange stukken tekst te lezen zonder interpunctie of alinea’s. Dan haak je af. Houd het dus kort en krachtig en deel je tekst op in blokjes. Wissel de lengte van je zinnen af.

Het is belangrijk om eerst te bedenken wat je nu echt wil vertellen. Wat zijn hoofd- en bijzaken? Het helpt om (hardop) tegen jezelf of aan een gewillig slachtoffer te vertellen wat je wilt schrijven. Waar draait het nu echt om? Bouw je blog vervolgens op als een column. Zet het onderwerp sterk neer, leg het uit en kom tot een conclusie. Dus: sterke start, uitleg, uitsmijtende conclusie. Bij de start lok je mensen naar binnen, je nodigt ze uit om verder te lezen, op het eind verras of beloon je ze met de conclusie.

Worden, gaan, zouden, reeds, willen, er, destijds; vermijd deze woorden. Blogs lezen het lekkerst als ze in het nu geschreven zijn. Ga wederom voor kort en krachtig. Bij saaie zinnen haken lezers af en dat is zonde. Gebruik niet teveel werkwoorden achter elkaar, zet regelmatig een punt in plaats van een komma en scan je teksten op saaie oud-Hollandsche woorden. Maak natuurlijk geen taalfouten. Een handige site is taaladvies.net.

Schrijven is schrappen. Heb je je tekst geschreven? Leg hem dan even weg, print hem uit en kijk er kritisch naar. Of nog beter: vraag iemand anders de blog na te lezen. Vraag hem of haar om eerlijk te zijn. Zijn de zinnen actief? Is de blog goed opgebouwd? Kan je nog ergens wat schrappen? Bloggen gaat om het overbrengen van een boodschap, niet om het plaatsen van lappen tekst die niemand leest. Maak je tekst zo aantrekkelijk mogelijk. En bedenk: hoe vaker je blogt, hoe makkelijker het gaat.

Volgende keer:

Size does matter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.