Bloggen met beeld

Hoe leuk ik tekst ook vind, alleen maar tekst is saai. Zeker online. Een dik boek komt er nog wel mee weg, maar een blog moet je toch wat ‘opleuken’. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik geen ster ben in beeld en vormgeving. Gelukte foto’s zijn meer geluk dan wijsheid en plaatjes moeten maar net een beetje matchen. In de volgende blog geeft fotograaf Erik van Rosmalen vijf tips voor het maken van goede foto’s bij je blog. Vandaag vertel ik meer over het gebruik van bestaand materiaal.

Dat een foto online staat, wil niet zeggen dat hij eigendom van iedereen is. Sterker nog, dat is de foto niet. Gebruik dus nooit zomaar een leuke foto die je vindt. Wat doe je dan wel? Je kunt de fotograaf van die ene hele mooie plaat online benaderen en vragen of je het beeld mag gebruiken. ‘Nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen.

Een andere optie is stockfotografie. Google maar eens op ‘stockfoto’. Op deze sites betaal je voor je foto, dus let goed op wat het kost. Kijk ook goed welke foto je kiest. Sommige stockfoto’s zijn erg nep, nietszeggend en Amerikaans. Ook moet je niet precies dezelfde foto kiezen als je concurrent. Er bestaan ook stocksites met gratis beeldmateriaal. Bijvoorbeeld SXC. Niet elke foto is even mooi, kwaliteit heeft altijd een prijs. Maar wie weet heb je geluk en vind je precies wat je zoekt.

Nog een andere optie is het gebruik van foto’s met een Creative Commons licentie. Wanneer een foto deze licentie heeft, mag je hem gratis gebruiken bij je blog mits je de licentie en de naam van de fotograaf noemt. De foto’s vind je bijvoorbeeld op Flickr. Lees hier meer over hoe het werkt. Ook kun je via Google specifiek zoeken naar beeldmateriaal met een Creative Commons licentie.

Liever met je eigen foto’s aan de slag? Volgende keer

Vijf tips van fotograaf Erik van Rosmalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.