Fotograferen voor je eigen blog: 5 tips

Zelf foto’s maken voor je blog? Dat kan natuurlijk prima. Niet elke foto hoeft van professionele kwaliteit te zijn: met deze tips kun je ook met je smartphone of huis-, tuin- en keukencamera een prima plaatje maken om je blog ‘smoel’ te geven!
Door fotograaf Erik van Rosmalen.

1 Gebruik het licht
Let op dat je foto niet te donker wordt. Niet alleen vermindert dat de uitstraling van je foto. Te weinig licht kan ook onscherpte met zich meebrengen, omdat je camera een langere sluitertijd gaat gebruiken. Probeer daarom altijd in een zo licht mogelijke omgeving te fotograferen. Voor het raam werkt dat het beste, maar blijft wel uit het directe zonlicht: daarvan krijg je namelijk weer heel harde schaduwen.

2 Denk aan kleur
Wanneer je voornamelijk kunstlicht gebruikt (dus TL-licht of een gloeilamp), kan het zijn dat je foto-object wat rare kleuren krijgt. De lichtbronnen geven weliswaar extra licht af, maar het is anders van kleur dan het neutrale licht van de zon. TL geeft een groene gloed, terwijl foto’s bij gloeilamplicht juist wat geel/oranje kunnen worden. Dat hoeft overigens niet altijd erg te zijn. Het kan sfeer brengen. Maar als je een product wilt laten zien zoals het is, is dat niet handig.

Is de kleurechtheid van je foto belangrijk? Fotografeer dan – wederom – bij voorkeur bij natuurlijk licht. Indirect zonlicht in de middag werkt daarvoor het beste (dus ook niet op de vroege ochtend of late avond…).

3 Minder is meer
Wat voor tekst geldt, geldt ook voor beeld: beperk jezelf in het schrijven, maar ook in hoeveel je in je foto laat zien! Als je je lezer snel wilt ‘pakken’ met een foto, zorg dan voor een duidelijk herkenbaar beeld. In één oogopslag wil je je onderwerp laten zien. Maak er dus geen zoekplaatje van:

– ruim de omgeving op: weg met zoveel mogelijk storende elementen;

– werk als het kan met een neutraal getinte achter- of ondergrond;

– wees creatief, maar niet té: een abstracte foto levert meer vraagtekens dan antwoorden op;

– kun je dichterbij? Ga dan dichterbij!

4 Standpunt en compositie

Veel mensen fotograferen automatisch vanaf ooghoogte. Uit gemak, of omdat ze er nooit bij stil staan dat het ook anders kan. Terwijl een foto veel meer kracht kan krijgen door een ander standpunt. Ga dus eens door je knieën. Of pak juist het keukentrapje erbij om een object of persoon vanuit vogelperspectief vast te leggen!

5 Vergeet de belangrijkste foto niet!
Misschien wel de belangrijkste foto van je website of weblog: je profielfoto. Je wilt immers gelezen worden en schrijft vanuit jezelf. Melinde schreef het ook al heel terecht: Mensen doen zaken met mensen, niet met bedrijven. Laat dan ook zien wie je bent! Op mijn website lees je een aantal tips voor een goede profielfoto, of je die nu laat maken of dat je een selfie maakt… Het artikel is wat ouder, maar de basisgedachte is nog steeds hetzelfde: met een profielfoto stel je jezelf voor aan je lezers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.