Jouw teksten de wereld in

Je hebt het gedaan: je bent een blogger! Ten eerste een compliment voor je doorzettingsvermogen. Nu is het zaak om vol te houden. Plaats één a twee keer per week een blog om het interessant te houden voor lezers. Heb je even geen inspiratie? Misschien kun je een gastblogger vragen wat te schrijven, daarmee vergroot je meteen je netwerk.

Reacties op blogs zijn fijn, het betekent dat je teksten gelezen worden. Maar er zit ook een minder leuke kant aan: niet iedereen kan misschien waarderen wat je schrijft. En sommige mensen laten dit ook weten. Een discussie is prima of zelfs erg interessant, maar soms is de drempel om online anoniem onbeschoft te reageren wat laag. Ik raad je daarom aan om je blog zo in te stellen dat je reacties eerst moet goedkeuren voordat ze geplaatst worden. Zo behoud je zelf de controle. Kritiek mag je natuurlijk ter harte nemen, zeker als die opbouwend is. Je wordt er waarschijnlijk een betere schrijver van.

Wat ikzelf ontzettend leuk vind is om de statistieken van mijn blog te bekijken. Hoeveel keer is een blog gelezen? Hoe lang bleven mensen op de site? Bekeken ze ook andere pagina’s? Zo krijg je inzicht in wat mensen interessant vinden en wat niet, wanneer ze online zijn en hoe je lezersaantallen groeien. Doe er je voordeel mee. Wanneer je ziet dat een onderwerp populair is, kun je er een vervolg aan geven.

Bloggen is leuk, tenminste dat vind ik. Je zult merken dat hoe vaker je blogt, hoe gemakkelijker het wordt. Probeer er plezier in te krijgen en bedenk dat je geen Youp van ’t Hek bent. Schrijf vanuit jezelf. Laat perfectionisme los: vaak is dat de grootste drempel om te bloggen. Natuurlijk probeer je een lekker geschreven foutloze tekst te maken waar je lezers enthousiast over zijn. Maar de ene blog is nou eenmaal sterker dan de andere. Al doende leert men.

Volgende keer
Bloggen met beeld

3 reacties op “Jouw teksten de wereld in

 1. “soms is de drempel om online anoniem onbeschoft te reageren wat groot”
  De drempel is wat laag, bedoel je denk ik? 😉

  Maar inderdaad, helaas is het soms voor ‘reaguurders’ erg gemakkelijk om onbeschoft en ongefundeerd te reageren. Ik blog op mijn eigen site, maar ook regelmatig op een goed gelezen webblog over fotografie. Ik steek tijd en moeite in een artikel over een bepaald onderwerp en dan is het niet leuk als anderen zonder enige onderbouwing je verhaal gaan afbranden. Waarbij opbouwende kritiek van harte welkom is overigens, begrijp me goed.

  En wat die anonieme horken betreft? Van je af laten glijden. Dat doet Youp ook denk ik 😉

 2. Oeps Erik, ik heb het aangepast!
  Opbouwende kritiek is zeker welkom en ik houd ook wel van een goede discussie. Het moet alleen wel een beetje netjes blijven, vind ik.

 3. Precies: opbouwende kritiek? Prima. Ben je het niet met me eens? Ook prima, alleen maar leuk, want dat geeft stof tot discussiëren.

  Maar anoniem op de man spelen, dat is zo lekker makkelijk en gebeurt helaas maar al te vaak. Wel iets om in je achterhoofd te houden voordat je gaat bloggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.