Spread the word

Je hebt je eerste blog (of een paar blogs) geschreven. Hartstikke leuk, maar als niemand dat weet, is de kans dat ze het lezen niet zo groot. Je moet je blog dus promoten. Dat gaat het beste via social media. Wie wil jij bereiken met je blog?

Is je publiek zakelijk, dan werkt het goed om een link te plaatsen via Linkedin of Twitter. Zet er een aanlokkelijke zin bij om de lezers te verleiden op de link te klikken. Bij Linkedin kun je de link bovendien in relevante groepen plaatsen. Leuk trucje: noem je de naam van iemand met een groot netwerk in je blog? Benoem deze persoon dan ook in je tweet (via @…) of berichtje. Zo genereer je meer lezers.

Heb je een blog geschreven die gaat over je eigen leven óf een zakelijke blog die ook interessant is voor een breder publiek, dan kun je deze verspreiden via Facebook. Zet ook nu een zin erbij om je Facebookvrienden te verleiden jouw blog te lezen. Houd het trouwens bij één zin, de rest staat al in je blog. Ben je bezig met creatieve ideeën of fotografie, dan kunnen Pinterest en Instagram handig zijn.

Een andere manier om je blog onder vakgenoten te promoten is door te reageren op blogs van concurrenten. Vaak kun je in je comment je eigen blog plaatsen. De kans is aanwezig dat mensen die de blog van je vakgenoot lezen, ook geïnteresseerd zijn in wat jij te vertellen hebt. Een andere mogelijkheid is een verzamelsite. Sommige sites maken een overzicht van blogs in een bepaald vakgebied of over een bepaald thema. Meld je bij deze site als je al wat meer content geschreven hebt en wellicht sta jij straks ook in het rijtje. Bovendien is het mogelijk om online mee te doen aan blog-uitdagingen en wedstrijden. Zo deed ik mee met een challenge van dertig dagen. Iedere dag blogde ik over een vooraf bepaald onderwerp. Deel jouw bijdragen met andere bloggers en je lezersaantallen groeien vast.

Volgende keer:

Jouw teksten de wereld in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.