De netwerkdrempel over

Netwerken, hoe doe je dat nou? Toen ik startte met ondernemen leek netwerken me iets voor mannen in pak. Ik was wel eens bij etentjes en bijeenkomsten geweest via mijn toenmalige werk. En ik kon me niet voorstellen dat ik me thuis zou kunnen voelen tussen al deze mannen. Het had een hoog ‘ouwe jongens krentenbrood’-gehalte. Wat moet je daar als blonde dame tussen beginnen?

Dus toen ik bijna vier jaar geleden als kersverse ondernemer de markt op stapte, legde ik het onderwerp netwerken een flinke tijd angstvallig naast me neer. Ik deed gewoon alsof het er niet was. Dit terwijl ik echt niet op mijn mondje gevallen ben. De drempel was gewoon te hoog, alleen had ik die drempel zelf gecreëerd. Toegegeven, tussendoor werd ik zwanger van onze tweeling en had ik een tijdlang andere dingen aan mijn hoofd. Bovendien liepen de zaken prima, dus waarom zou ik?

Die zaken gaan gelukkig nog steeds prima. Maar inmiddels ben ik gegroeid als ondernemer en heb ik mezelf nieuwe doelen gesteld. Prima is prima, maar ik wil een stapje hoger komen. Ik wil dat de zaken góed gaan. En ik ben ervan overtuigd dat netwerken me daarbij gaat helpen. Sterker nog, dat is al het geval. Sinds ik actief lid ben van de Jost en Open Coffees bezoek, heb ik nieuwe opdrachten gekregen en veel nieuwe mensen leren kennen. Maar het kan altijd beter. Om die reden bezocht ik gisteren een workshop netwerken van Pedro van Helden van Re:boost. Gezien mijn betrokkenheid bij de Startersmarkt kon ik gratis deelnemen, iets wat een Nederlander altijd gemakkelijk over de streep trekt.

Het bleek een leerzame middag. Mijn elevatorpitch is een feit, ik heb meer inzicht gekregen in mijn netwerk en ik weet nu hoe ik ervoor kan zorgen dat mijn klanten meer dan tevreden de deur uitlopen. De belangrijkste boodschap volgens mij: netwerken is niet mensen om je heen verzamelen die iets voor jou kunnen betekenen, maar voor wie jij iets kunt doen. Goede daden leveren op termijn altijd wat op. En op die manier wordt netwerken nog leuk ook: het geeft voldoening om anderen te helpen. En het verlaagt meteen de drempel om me dieper in het netwerken te storten.

1 reactie op “De netwerkdrempel over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.