Koken is een vak

AirDnDSkanska Mattuplevelser, in plaats van slapen, eten bij de buren. Leuk idee, zo lijkt het. Er zijn veel hobbykoks en het is gezellig om bij elkaar te eten. Daarbij is uit eten gaan aan de prijs en denk ikzelf regelmatig ‘als ik dure ingrediënten koop en het thuis klaarmaak, ben ik goedkoper en lekkerder uit’.

Maar. Er is een grote maar. Het is namelijk niet voor niets dat koken een vak is. Als vrouw van een kok weet ik dat als geen ander. Hobbykoken is iets heel anders dan écht koken voor (onbekende) gasten. Het heeft te maken met verse producten, alles goed bewaren op de juiste temperatuur, een uitstekende voorbereiding en een mooie presentatie. En natuurlijk goede smaak en talent voor koken.

Je kunt niet je kookboek van Jamie Oliver of Herman den Blijker openslaan en denken dat je dan restaurantje speelt. Het is niet voor niets dat eten op bepaalde temperaturen moet worden bewaard en dat de Voedsel en Warenautoriteit dit controleert. Het is niet voor niets dat restaurants verplicht zijn om al het voedsel te labelen op tijd en datum. En dat ze bereide gerechten binnen een bepaalde tijd terug moeten koelen. Dat er hygiëneregels zijn (wanneer heb jij voor het laatst de rubbers van de koelkast schoongemaakt en de voegen geschrobd?). Kortom: leuk idee, maar houd het alsjeblieft klein. Want koken blijft toch echt een vak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.