De hoofd- en de bijzaken

John Fife serie van vijfWat wil je nu écht vertellen? En wat is eigenlijk niet zo heel erg belangrijk? De kans is groot dat je zelf diep ondergedoken zit in de materie waar je over schrijft. Je weet er alles vanaf en bent er misschien wel laaiend enthousiast over. Middenin die zee van materie raak je het overzicht kwijt en verlies je uit het oog wat nu echt belangrijk is. En dat is jammer.

Bij schrijven is het ontzettend belangrijk om hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Waar draait het nu echt om? Wat zijn interessante details en wat geeft alleen maar ruis en paginavulling? Denk niet dat wanneer je alles vertelt, mensen alles lezen. Daar hebben ze helemaal geen zin in (in het gros van de gevallen). Houd het behapbaar en vertel het allerbelangrijkste als eerste. Lezers beginnen nu eenmaal bovenaan en lezen vervolgens door of haken af. Door met de belangrijkste boodschap te beginnen is je bereik het grootst. Want dat is je uiteindelijke doel: vertellen wat je te vertellen hebt.

Hiervoor moet je weten wat belangrijk is en wat niet. Vind je dat lastig? Probeer het verhaal dan eens onder woorden te brengen door het mondeling aan een gewillig slachtoffer te vertellen. Waar begin je mee? Wat is de kern? En welke vragen stelt je toehoorder? Het geeft je inzicht in je boodschap.

In mijn serie van vijf tel ik af tot mijn vijfjarig jubileum op 1 februari. Ik doe dit aan de hand van mijn eigen ideeën, inspiratiebronnen en geleerde lessen. Vandaag deel twee van mijn vijf heilige schrijfregels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.