Keep it simple stupid

Zinnen zo lang als een alinea met bijzinnen, ingewikkelde (of Engelse) woorden, vakjargon, afkortingen en in de lijdende vorm geschreven. Ik heb er een broertje dood aan. Je kent het wel: je leest een alinea en dwaalt af met je gedachten. Hè, wat heb ik nou gelezen? En je begint weer bovenaan. Of je geeft het op.

Te veel mensen geloven in de misvatting dat goed schrijven moeilijk schrijven betekent. Dat wanneer je maar veel moeilijke woorden en ingewikkelde zinsconstructies gebruikt, je kwaliteit levert. Daar ben ik het niet mee eens. Het enige wat er gebeurt, is dat mensen geïrriteerd raken en/of afhaken. Dan schiet je je doel voorbij.

Einstein zei het al: “als je het niet gemakkelijk uit kunt leggen, snap je het zelf niet”. Ik geloof niet in Jip & Janneke-teksten (behalve voor de juiste doelgroep), taal mag best een beetje virtuoos en creatief zijn. Maar geen eenheidsworstteksten schrijven betekent niet dat je dingen niet kunt uitleggen of zo nu en dan een punt kunt zetten. Houd het simpel dus, is mijn dringend advies.

In mijn serie van vijf tel ik af tot mijn vijfjarig jubileum op 1 februari. Ik doe dit aan de hand van mijn eigen ideeën, inspiratiebronnen en geleerde lessen. Vandaag deel drie van mijn vijf heilige schrijfregels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *