Bepaal je eigen koers

Michael BertulatHet mooie van een eigen bedrijf is dat jijzelf de koers mag bepalen. Jij staat aan het roer. Schroom onderweg niet om advies van anderen ter ore te nemen. Maar maak uiteindelijk zelf je keuzes. Dat leerde ik gaandeweg.

 

Durf zo nu en dan risico’s te nemen. Mark Twain zei: “Don’t go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing. It was here first.” Oftewel: bevrijd jezelf van ‘daar heb ik recht op’. Kies je eigen koers en ga ervoor. Mensen die al langere tijd binnen een grote organisatie werken, zijn vaak erg gesteld op de rechten die ze hebben opgebouwd. Ze zijn er zo op gesteld dat ze die rechten maar moeilijk op kunnen geven. Ik denk dat het een bevrijding is om je rechten los te laten. Natuurlijk, je moet je niet compleet rechteloos en zonder geld in een afgrond storten, maar het fijne van iets nieuws beginnen, is dat je zelf de weg nog mag bepalen. En dan ontstaan de mooiste dingen.

 

In mijn carrière ben ik het verst gekomen op momenten dat ik wel móest. Momenten dat ik een schop onder mijn kont kreeg en geen andere keuze had dan er iets van te maken. Ik begrijp dat dit niet voor iedereen even gemakkelijk is. Tegelijkertijd worden zekerheden stelselmatig overschat en is het – denk ik – goed om te ervaren wat er gebeurt als je niets hebt om op terug te vallen. Mits je dan niet in de slachtofferrol schiet. Want dan gebeurt er helemaal niks.

 

Durf ook na een tijdje opnieuw jezelf kritische vragen te stellen en de koers zo nodig bij te sturen. Ben je nog goed bezig? Bereik je wat je wil bereiken? Doe je de dingen die je leuk vindt? En hoe ze je de nabije toekomst. Kortom: houd jezelf scherp. En gebruik mensen in je omgeving daarbij als klankbord.

 

In mijn serie van vijf tel ik af tot mijn vijfjarig jubileum op 1 februari. Ik doe dit aan de hand van mijn eigen ideeën, inspiratiebronnen en geleerde lessen. Vandaag deel twee van mijn vijf lessen in ondernemerschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.