Doe waar je goed in bent

Bij mij lijkt de vraag wat ik ging doen als zelfstandige een hele makkelijke. En toch zorgde het voor best wat hoofdbrekens. Ga ik me als tekstschrijver specialiseren in één bepaald vakgebied? Specialisten worden namelijk makkelijker gevonden. Werk ik alleen in bepaalde branches? En beperk ik mezelf door alleen te werken in de communicatie voor grote bedrijven en non-profit-organisaties of accepteer ik al het werk dat op mijn pad komt?

Ik heb met name lang nagedacht over de vraag: zoek je het gat in de markt en spring je erin, of blijf je dichtbij jezelf en ga je voor waar je gelukkig van wordt? Rasondernemers zullen altijd het eerste kiezen, denk ik. Ik niet. In de eerste plaats wil ik doen waar ik blij van word. Waarom?

Omdat wanneer ik bezig ben met dingen die ik leuk vind, ik automatisch hard mijn best doe en ga voor het beste resultaat. Dan zet ik me met hart en ziel in. Terwijl als ik puur opdrachten uitvoer omdat er vraag naar is, ik niet gelukkig word. En mezelf kennende, zal dat terug te zien zijn in mijn werk.

Opdrachtgevers willen weten waarom ze bij jou moeten zijn. Dus wees duidelijk in wat je wel en niet doet. Tegelijkertijd vind ik het helemaal niet verkeerd om eens over de grenzen te kijken. Misschien ontdek je wel dat je iets verrassend leuk vindt. En anders heb je er vast iets van geleerd.

In mijn serie van vijf tel ik af tot mijn vijfjarig jubileum op 1 februari. Ik doe dit aan de hand van mijn eigen ideeën, inspiratiebronnen en geleerde lessen. Vandaag deel een van mijn vijf lessen in ondernemerschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *