Vooral doorgaan

MartinFisch serie van vijfNiet iedereen kan schrijven, net als niet iedereen kan zingen. Al denken sommige mensen daar anders over. Heb je talent, doorzettingsvermogen en beschik je over een kritisch publiek? Dan kun je je schrijftalent ontwikkelen. Want schrijven leer je vooral door het heel veel te doen.
Doen is één ding, beter worden is een tweede. Je wordt alleen maar beter als je kritisch naar jezelf kijkt en anderen vraagt dat ook te doen. Er zijn heel wat rode pennen door mijn teksten gegaan. Ik heb er ontzettend veel van geleerd. In het begin schreef ik bijvoorbeeld veel te lijdend. Ik maakte lange zinnen met veel werkwoorden en ‘worden, zullen, gaan, misschien en men’ erin. Na een tijdje zette ik de kritiekpunten als reminder in Outlook. Elke tekst onderwierp ik aan een screening op de gevoelige punten. En zo leerde ik mezelf verbeteren. Zoek dus naar mensen die eerlijk zijn en je duidelijke feedback geven. Je oma die vindt dat je zulke leuke en mooie verhaaltjes schrijft is een fijne fan maar gaat je niet helpen om te groeien.
Wat ook helpt is de tekst even wegleggen nadat je hem geschreven hebt. Doordat je onderweg schrapt en schaaft wil er nog wel eens een foutje insluipen. Of je ziet het even niet meer. Volkomen normaal. Laat je tekst een nacht liggen en kijk er nog eens kritisch naar, liefst uitgeprint. Waarschijnlijk kom je nog wat tegen. En dan nog, het kan de beste overkomen om eens een foutje te maken. Daar leer je van.
Zorg er tenslotte voor dat je de lezer niet uit het oog verliest. Ga er niet vanuit dat hij al jouw gedachtenkronkels en ingevingen moeiteloos kan volgen. Een onderwerp dat met jouw achtergrond en kennis volkomen helder en logisch is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Veel beginnende schrijvers vergeten om bruggen te slaan en lijnen uit te gooien. Als je wil dat je lezer jouw verhaal volgt, moet je hem bij de hand nemen.

In mijn serie van vijf tel ik af tot mijn vijfjarig jubileum op 1 februari. Ik doe dit aan de hand van mijn eigen ideeën, inspiratiebronnen en geleerde lessen. Vandaag deel vijf van mijn vijf heilige schrijfregels.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.