Een leuk jaarverslag (echt waar)

Jaarverslagen RaadEen jaarverslag. Klinkt niet heel flitsend hè? En toch is een bron van inspiratie in deze serie van vijf het jaarverslag van de Raad voor Rechtsbijstand. Ik heb het overigens wel over het zogenaamde ‘populaire deel’ en niet over de jaarrekening. Het bijzondere van het digitale jaarverslag van de Raad is dat het geen opsomming is van ‘wat we afgelopen jaar hebben gedaan’, maar dat het via diverse interviews in combinatie met prachtige, persoonlijke fotografie, een beeld geeft van welke thema’s hebben gespeeld. Geen droge tekst, maar échte mensen aan het woord. Geen ellenlange zinnen en artikelen, maar ‘klare taal’ doorspekt met quotes.

 

Door de jaren heen heb ik vele teksten geschreven voor de jaarverslagen van de Raad. Ik zat aan tafel bij advocaten, rechters, mediators, managers en burgers. Ik sprak over onderwerpen als toegang tot het recht, de Wet tolken en vertalers, interne bezuinigingen, ICT-oplossingen en het online platform Rechtwijzer.nl. Inmiddels weet ik er aardig wat van, maar toen ik begon had ik totaal geen kennis van deze wereld. En dat is het mooie van mijn vak: dat je je mag verdiepen in ingewikkelde materie en er zelf ook wat van opsteekt.

 

Extra mooi bij deze opdracht is dat ik die uitvoer in samenwerking met andere zelfstandigen. Ik vorm een hecht team met coördinator Judith Bolder, tekstschrijver Sander Peters en vormgeefster Monique Nabuurs. Samen zorgen we er ieder jaar voor dat er een eindresultaat ligt om trots op te zijn. En dat onder de bezielende, prettige en duidelijke leiding van onze opdrachtgever bij de Raad Anja van Baarsen. Zij houdt namelijk intern ontzettend goed de vinger aan de pols: ze mist geen deadline, is volledig in haar informatie en staat voor kwaliteit. Kortom: een samenwerking die staat als een huis met ieder jaar een prachtig eindresultaat.

In mijn serie van vijf tel ik af tot mijn vijfjarig jubileum op 1 februari. Ik doe dit aan de hand van mijn eigen ideeën, inspiratiebronnen en geleerde lessen. Vandaag deel drie van mijn vijf inspiratiebronnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *