Jongens vs meisjes

Joep en Evi maart 2016Niet stil zitten, impulsief en competitief gedrag vertonen, fysiek zijn, minder goed kunnen plannen en minder goed de consequenties van het eigen handelen in kunnen schatten. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat jongens tussen de 10 en 16 jaar het moeilijk hebben op school. De reden: soms wel twee jaar achterstand in de breinontwikkeling en meer testosteron ten opzichte van meisjes. Het gevolg: eerder genoemde gedragingen.

 

Jongens vallen door dat gedrag vaker uit op school, zakken vaker van niveau en stijgen minder vaak dan meisjes. Hoe dat komt? Doordat ze jongens zijn, maar zich als meisjes moeten gedragen. Meisjes passen veel beter in het schoolse regime van plannen, structuur en luisteren. Jongens leren liever door te doen of door de competitie aan te gaan. Neem bijvoorbeeld het in elkaar zetten van een IKEA-kast: vrouwen lezen eerst uitgebreid de gebruiksaanwijzing, mannen beginnen gewoon en kijken pas als ze er niet uitkomen. De aanpak is compleet anders.

 

Als ghostwriter voor de accountmanagers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mocht ik afgelopen week een blog over dit onderwerp schrijven. En het inspireerde me. Wie bepaalt dat meisjesgedrag wenselijk is en jongensgedrag niet? Accountmanager Frank Koster is van mening dat we jongens vooral niet tot niet-meisjes moeten maken, maar dat we ze moeten leren mannen te worden. Want naast dat jongensgedrag natuurlijk bepaald en helemaal niet zo erg is, is er ook ongewenst gedrag op latere leeftijd wanneer je er niets mee doet. Denk aan gevaarlijk gedrag in het verkeer, ruzie zoeken tijdens het uitgaan of zelfverrijking tijdens de bankencrisis. Het zijn toch zelden vrouwen die dat soort dingen doen. Koster pleit voor een andere aanpak voor jongens op school, een aanpak die meer past bij hoe ze zijn. Die appelleert aan hun behoeften.

Het gekke is dat wanneer het diploma behaald is volgens de normen van het schoolse, vrouwelijke regime, het tijd is voor de ├ęchte wereld. En laten daar de mannen nou de dienst uitmaken (sorry feministen). De werkcultuur is masculien. Er is concurrentie, haantjesgedrag, je moet jezelf laten zien, een beetje schreeuwen. En dan delven de vrouwen het onderspit. Dus mijn idee: meisjes hebben net zo goed baat bij een meer masculiene benadering op school. Zo stomen we ze klaar voor werk later in de maatschappij. Als school nou iets meer mannelijk wordt en bedrijfscultuur wat vrouwelijker, dan zijn we er.

1 reactie op “Jongens vs meisjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.