Financiële malaise

In de categorie heimelijke genoegens moet ik een bekentenis doen: ik kan enthousiast worden van het feit dat het programma Uitstel van executie weer op tv is. Het is misschien gek om toe te geven dat ik het vermakelijk vind om naar mensen te kijken die zich op de rand van de financiële afgrond bevinden.  Of dat ik de humor van Martijn Krabbé stiekem wel leuk vindt (afgezien van de gesponsorde deze keten doneert keukens stukjes). Maar toch is het zo. En ach, sommige mensen vinden het leuk om te kijken naar vals zingende, dansende figuren. Ieder huisje heeft zijn kruisje.

Al weet ik niet of ‘leuk’ het goede woord in dit kader is. Ik vind het vooral intrigerend hoe het zover kan komen. Soms overkomt mensen financiële malaise; een scheiding, een te hoge hypotheek en een huis dat maar niet verkocht wordt. Of iemand is invalide geraakt en heeft een aangepaste woning nodig maar daar geen geld voor. Dan huil ik stilletjes mee en prijs ik mezelf gelukkig. Want het zou je maar overkomen. Andere keren zit ik op het puntje van de bank te foeteren op de deelnemers. Verkoop al die spullen! Ga werken! Hoe op met kniezen en doe die dure auto de deur uit! Dan verbaas ik me erover hoe weinig mensen eigenlijk van hun eigen financiën weten (héé we komen elke maand € 600 te kort) en dat ze zelf geen logische, kostenbesparende oplossingen kunnen bedenken (misschien moeten we de boodschappen van de AH niet laten bezorgen).

Mijn interesse vloeit kortom voort uit een gezonde combinatie leedvermaak en medeleven. En op mijn voorliefde voor happy ends. Schotel mij een zoetsappige film voor en gegarandeerd dat er op het eind tissues aan te pas komen. Zo ook bij dit programma. Dat in de laatste minuten die pittige dame zegt dat er geen of bijna geen schuld meer is, dat de klusser het huis fantastisch heeft opgeknapt en dat de guitige makelaar met een big smile komt vertellen dat ‘ie verkocht is’. Dan kijk ik vertederd en geëmotioneerd toe. Heerlijk: eind goed, alles goed. Zouden ze er iets van geleerd hebben? Of is het echt uitstel van executie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *