Babel in slowmotion

Zestien miljoen bondscoaches telt Nederland. Nou vooruit, acht miljoen, want niet iedereen houdt van het spelletje. Die acht miljoen weet hoe er gespeeld moet worden, met wie en waarom. En natuurlijk hoe het niet moet.

Daarbij worden ze gevoed en gesteund door de pers. Meestal wordt de sfeer tegen de tijd dat het EK of WK nadert tijdens persconferenties steeds grimmiger. Dan krijg je een zwijgende, geïrriteerde Marco van Basten in beeld of van die Louis van Gaal-taferelen. Ik ben benieuwd hoe Van Marwijk het straks doet. Afgelopen dinsdag onderging hij het vragenvuur laconiek. Wie is de aanvoeder? ‘Dat is die ene met die band’. Boeiende televisie.

Maar waar ik het eigenlijk over wilde hebben is de wedstrijd Nederland-Engeland van woensdagavond. Ja, ik ben een vrouw, maar echt; ik weet wat buitenspel is. Ik weet hoe het spelletje werkt en wie er meespelen (en dan doel ik niet alleen op de iets te gestileerde, over-getatoeëerde David Beckham of bonkige aardappelhoofden Dirk Kuyt en Klaas-Jan Huntelaar).

Het liep allemaal niet zo fantastisch woensdag in de Arena. Passes kwamen niet aan en het middenveld was zwak. Wel werden twee foutjes van de tegenpartij met succes afgestraft. Maar wat me dus echt stoorde en me eigenlijk al een tijdje stoort is Ryan Babel. Ik was inwendig aan het juichen toen hij wegens een blessure vorig jaar toch niet mee kon doen aan het EK. En woensdag stond ie daar opeens weer. Ben ik de enige die zich groen en geel irriteert aan die open mond, logge, hangende gestalte en het feit dat 90% van zijn acties niet succesvol zijn? Even opsommen: verkeerde passes, bal kwijt, struikelen over eigen voeten, doel missen met alleen de keeper voor je, buitenspel staan (één keer zelfs zes meter).

Babel grossiert in zijn onkunde. Zijn bijnaam volgens Wikipedia: de tijdbom of de gun. Wie die toch bedacht heeft? Ze hebben ook nog eens veel geld voor hem neergeteld bij Liverpool. En Jaap Stam durfde woensdag na afloop van de wedstrijd te becommentariëren dat Babel zo snel is. Snel? Dan zenden ze die beelden zeker in slowmotion uit. Hij zal verder best aardig zijn enzo, maar ik bid dat Van Marwijk tot inkeer komt. En liefst snel en niet in slowmotion.

2 antwoorden op “Babel in slowmotion”

  1. Hihi, bonscoach ja? Of bondscoach…
    Och ja, je was vast aan vakantie toe 🙂
    En ik als niet voetbal liefhebber vind dit toch een vermakelijk verhaal.
    Fijne vakantie en tot over een paar weken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *