Bestwel boos

Bezuinigen, dat moeten we. Miljarden. Allemaal de broekriem aantrekken en ons steentje bijdragen. Weg met de kunstsubsidies, ontwikkelingshulp (zagen jullie ook die prachtige overgang vanmorgen op het RTL4-journaal van bezuinigingen naar cholera in Haïti?) en waarom-ook-niet bezuinigen op alle buitenlanders. Want die hebben het uiteindelijk toch allemaal gedaan.

Dat laatste doet me overigens denken aan een column die ik ooit schreef over Jheronimus Bosch. In zijn tijd kregen de Joden overal de schuld van. Eens in de 30-40 jaar werden ze ritueel verbrand, onthoofd of de stad uitgezet wanneer er een zondebok nodig was, bijvoorbeeld tijdens een pestepidemie. Bij Expeditie Robinson zie je het in het klein: een groep heeft altijd een zondebok nodig. Datzelfde geldt blijkbaar voor een samenleving.

Maar ik dwaal af, ik wilde het over geld hebben. Want dat er bezuinigd moet worden, dat is duidelijk. En dat begrijp ik ook wel. Maar de keuzes, daar plaats ik vraagtekens bij. Zeker lokaal. Want lieve lezer, ken je Tilburg? En ben je dan wel eens op de Hasseltrotonde geweest? Dat is die grote rotonde met dat draaiende lege huis erop. Een kunstwerk uit 2005 van €350.000,-. Een leeg huis, terwijl er mensen doodgaan aan cholera in Haïti, omkomen van de honger in noem-een-willekeurig-derde-wereld-land, ritueel verkracht worden in Zuid-Soedan en op straat zwerven in de regen en kou, draait er een leegstaand huis op een drukke verkeersrotonde. Laat dit gegeven even bezinken.

Wat wil kunstenaar John Körmeling hiermee zeggen? Dat er altijd hoop is, je kunt er alleen net niet bij want dan word je platgereden? Of dat kunst inderdaad overbodig kan zijn en dat over smaak toch valt te twisten? Maar dan, het allerergste: er wordt nu ook een tuin aangelegd. Want het was zo kaal. Blijkbaar kan een huis wel zonder bewoners maar niet zonder een tuin met lava en prairiebeplanting à raison de €60.000,-. Daar word ik toch even stil van. En ook bestwel boos.

7 antwoorden op “Bestwel boos”

 1. Tja, ambtenaren en bezuinigen, het blijft een lastige combinatie. Ze snappen het ook niet echt, want als ze moeten bezuinigen… verhogen ze gewoon de belastingen! (tja, makkelijk zat toch)
  Nee mensen, dat betekent dat-je-efficienter-moet-gaan-werken…! En al zeker geen tuintjes aanleggen bij nutteloze kunstwerken 😉
  Goede blog Mel!

 2. Als je het mij vraagt hadden ze op de Hasseltrotonde een fontein neer moeten zetten en een simpel tuintje aan moeten leggen. Voor 4 ton kun je inderdaad een hoop andere dingen doen, maar als je kijkt hoeveel er in Tilburg moet worden bezuinigd kunnen we dat geld beter hier gebruiken. Heb eerlijk gezegd niet veel vertrouwen in ontwikkelingshulp…

 3. Het spijt me maar ik volg je niet helemaal: je noemt als voorbeeld nu net zo’n absurd kunstwerk waar niemand op zit te wachten. Je begint je verhaal echter met het aankaarten van dergelijke (onterechte…?) bezuinigingen?

  Overigens deel ik je mening ook niet volledig als het gaat over ontwikkelingshulp. Dit werkt vaker corruptie in de hand waarmee de tegenstellingen juist weer groter worden. Dat geldt natuurlijk ook voor de intens grote problemen die de “multi-culturele” samenleving met zich mee brengt. Om dat af te doen met “die hebben het toch allemaal gedaan” is toch een vrij banale interpretatie van de terechte zorg die daarover wordt uitgesproken.

 4. Haha Jesse, dat praat makkelijker dan tegen anoniem 🙂

  Klopt dat ik nogal kort door de bocht formuleer en generaliseer. Wat ik vooral met deze blog wilde aangeven is de kromheid van sommige bestuurlijke beslissingen. Wat het goede antwoord is, weet ikzelf ook niet…

 5. Daarmee kom je misschien wel tot de kern van de zaak en de reden van de bezuinigingen. Juist als er gekort wordt op dit soort wanstaltige projecten en zwaar gesubsidieerde kunst, dan blijft uiteindelijk bovendrijven waar ook echt vraag naar is. Snoei geeft groei en bloei, om Rutte maar eens aan te halen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *