Gent ‘op smaak’

Terwijl half Tilburg zich laafde aan carnaval, gingen Mathijs en ik op ontdekkingstocht in Gent. Voor de gelegenheid hadden we Joep en Evi ondergebracht bij opa en oma, dus die hadden ook een leuk weekend voor de boeg vol aandacht, liedjes en nog meer aandacht. Meteen bij aankomst was Gent al een succes. Omdat we per se een bad wilden op onze hotelkamer bij Novotel Gent, moesten we wachten tot de kamer schoon gemaakt was. En wat doe je terwijl je wacht? Eten natuurlijk! We combineerden het nuttige met het aangename en lunchten hemels. Het vormde het startschot van een culinair, Bourgondisch en historisch weekendje genieten.

Gent is een prachtige stad. Prachtig uitgelichte middeleeuwse gebouwen, schattige straatjes, fijne bierhuizen, een oud fort, een wat deprimerend museum en veel historie. Maar wat ons vooral is bijgebleven van het weekend is de wijn (of het bier) en het spijs. Want die Belgen weten wel wat Bourgondisch genieten is. En laten wij daar nou ook niet vies van zijn.

Elke dag begonnen we met een uitgebreid ontbijt. Om 8.15 uur (uitslapen, wat is dat?) zaten we tussen de andere vroege vogels onze chocoladebroodjes en scrambles eggs te eten. Daarna op pad, een tijdje ronddwalen en op naar de koffie. Weer een stukje Gent ontdekken en vervolgens door naar de lunch. Even voor de duidelijkheid: lunchen in België is niet het weghappen van twee bruine boterhammen. Nee, dat is stoofvlees met friet en salade, gebakken slibtongetjes of een plankje met tapas en wat brood, huisgemaakte quiche met een portie smakelijke salade erbij die niet alleen ter garnering is. En dat alles ‘op smaak’. Kruiden, peper en zout, alles wordt gebruikt in de Gentse keuken en daarvan hebben wij genoten.

Na de lunch nog even lopen en dan terug naar het hotel voor een bad en een siësta. Rond etenstijd konden we weer fris op pad. Eerst een afzakkertje op een verwarmd terras of een speciaalbiertje in een bierhuis, daarna op zoek naar een restaurant. Dat is bij ons geen sinecure. Wij zoeken namelijk elke avond Het Perfecte Restaurant. Smakelijk, van het genre waar we ‘goesting’ in hebben, niet te prijzig en met een gezellige sfeer. Vaak lopen we minimaal een uur rond voordat we ergens binnenstappen. Maar ook hiermee oogstten we succes: malse ribbetjes met een gepofte aardappel, een driegangenmenu met zalmtartaar, visstoof, gebakken zeebaars met korianderrijst, lamsrack en een chocoladeflan. Het was allemaal om je vingers bij af te likken.

Het beste bewaarden we voor het laatst: het tapastentje Casa de las tapas in de wijk Patershol. We zaten in een kleine kamer op de eerste verdieping. Van oorsprong een slaapkamer, nu het toneel van een smaaksensatie. De eerste ronde namen we allerlei koude tapas zoals fuet en Manchego (en daar zijn ze lekker scheutig mee). De tweede ronde malse balletjes, mosselen in een jasje, salade en een lekkere ham. Maar met stip bovenaan staan de Almejas, de venusschelpen in een pittige tomaat-paprika-knoflooksaus. God-de-lijk! Helaas wilde de serveerster me het recept niet geven, dus ik zal thuis aan het experimenteren moeten gaan. En eigenlijk wil ik een keer terug want de zarzuela en de paëlla die onze buren namen zagen er ook té lekker uit. Maar ga je naar Gent? Dan móet je naar dit eettentje om je vingers af te likken bij de allerlekkerste schelpjes ooit.

2 reacties op “Gent ‘op smaak’

  1. Ik kom wel ‘ns in Gent, maar kende deze tent niet. Gelukkig ga ik Koningsdag in het Gentse ontlopen en zet dit mooi in dr agenda!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.