Knuffelberen op de weg

Ja maar! Als je er op let, ontdek je hoe vaak je deze woorden wel niet combineert. Ja maar, ik heb geen tijd. Ja maar, dat kunnen we niet betalen. Ja maar, dat lukt toch niet. En zo sterven er vele ideeën een vroege dood door beren op de weg. Bertold Gunster zegt: knuffel die beer! Kies voor ‘ja én’, in plaats van voor ‘ja maar’!

Als een van nature optimistisch (lange tijd zelfs naïef) persoon, schaar ik me compleet achter deze theorie. Waarom zou je je focussen op wat niet kan? Dat is toch helemaal niet interessant. Kijk naar wat er wél kan, binnen de realistische grenzen. Want als er bijvoorbeeld geen geld is, kun je niet toveren. Aan de andere kant, kun je misschien wel aan meer geld komen. Zoals Bertold zegt: “Het gaat er niet om of het glas halfleeg of halfvol is, maar om waar de kraan is.”

Ja maar, dat is toch veel te makkelijk? Dat kan. Maar stel je eens voor dat je van de positieve kant uitgaat. Ja maar, wat als alles lukt! Wat dan? Een inspirerende gedachte. En aangezien theorie alleen waarde heeft als je hem ook in de praktijk toepast, heb ik meteen de daad bij het woord gevoegd.

Ja maar, ik heb het niet naar mijn zin bij mijn nieuwe baan. Opgezegd dus. Ja maar, dat kan toch niet zomaar. Jawel hoor, gewoon een ontslagbrief schrijven. Ja maar, wat nu? Weer terug naar mijn oude stekkie DamenRomijn voor drie dagen. Ja maar, dat moet je toch nooit doen, teruggaan? Dus wel. Ja, én ik ga de overige twee dagen voor mezelf beginnen. Dus wie zoekt een tekstschrijver?

Kijk voor meer informatie op www.jamaar.nl.

6 reacties op “Knuffelberen op de weg

 1. Goed bezig! Erg dapper van je.
  Zelf heb ik 2011 ook al omgedoopt tot ‘Jaar van de Actie’. Voor mij wordt het namelijk ’s tijd actie te ondernemen en dus eigenlijk de ‘maar’ om te gaan zetten naar ‘en’.
  Succes!

 2. Waarom zou je inderdaad moeilijk doen als het makkelijk kan?!?!?
  Ik ben in ieder geval trots op je dat je het lef hebt om het allemaal zo te doen!!!
  xx

 3. Hey Melinde,
  grappig, laatst iemand geïnterviewd die me kennis liet maken met Gunster. Ik sluit me aan bij bovenstaande reageerders: goed dat je je gevoel volgt. Als het ergens fijn was, waarom dan niet terug gaan? En voor jezelf werken kan ik ook echt alleen maar aanraden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.