Vrijheid is blijheid

Geef werknemers vrijheid en ze betalen je terug met initiatiefrijk en besluitvaardig gedrag. Dit blijkt uit een artikel op nrc.nl dat over een Harvard onderzoek rapporteert. Vrijheid loont, zo blijkt. George Michael wist het al in de jaren’80 en nu is het officieel. Werknemers leren meer als ze de kans ertoe krijgen en ze meer eigen verantwoordelijkheid hebben.

Uit het onderzoek blijkt dat personeel dat beperkt wordt in haar vrijheid minder initiatief toont en minder goed beslissingen durft te nemen. Zelfs als dat wel bij het takenpakket hoort. De medewerkers gingen ook minder in discussie met leidinggevenden, ook wanneer ze hun mening konden onderbouwen met argumenten.

Een interessante ontdekking, vind ik. Van je fouten leer je namelijk het meest. Als je de ruimte krijgt om te experimenteren, levert dat het meeste op én voel je je persoonlijk verantwoordelijk voor het eindresultaat. Als bedrijf moet je dan niet angstig zijn voor die fouten. Maar je moet ze natuurlijk wel intern afdekken. Dan is iedereen blij: de lerende medewerker, de motiverende baas en de tevreden klant.

De link:

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/01/06/geef-employees-de-vrijheid/?utm_campaign=rss&utm_source=syndication

4 reacties op “Vrijheid is blijheid

  1. Pingback: Twitter Trackbacks for » Blog Archive » Vrijheid is blijheid [melindebussemaker.nl] on Topsy.com

  2. Bij creatieve beroepen is dat heel belangrijk. Maar de hamburger-bakker van McDonald’s? Wellicht is daar mogelijkheid tot ander initiatief, maar mijn ervaring is dat puur-productiewerk (en de meeste mensen die dat soort werk als vaste baan hebben) hierop de uitzondering is. Then again: de uitzondering bevestigd de regel natuurlijk.

    Ook leuk: de link van het NRC- helemaal in het Nederlands, met één Engels woord. Modernisatie?

  3. @Linda
    Helemaal gelijk. Ik doel hier niet op productiewerk zoals lopende bandwerk ofzo. Het gaat om wat hoger geschoold werk waarvoor je wat dieper moet nadenken (no offense voor de lopende bandwerker).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.