Voorjaarserwtjes

Ik ben een alleseter, mits het goed bereid en vers is. Mosselen, oesters, kaasjes, chocola, pasta, rijst, aardappels, nootjes, sushi, haute cuisine, een goede salade etc.; schotel het me voor en ik geniet ervan. Enige ‘niet likes’ zijn koriander, komijn en bonen. Ik vermoed dat ik nooit ga houden van het muffe van komijn of het zeperige van koriander, maar aan de bonen begin ik toch langzaam te wennen, gek genoeg.

Ik heb namelijk kikkererwten ontdekt (en erwten groeien dus in bonen). En dan met name als humus in een door Mathijs gecreëerde salade. Een gerecht dat bovendien erg goed past bij deze heerlijke, zonnige lentedagen: lekker fris en vol van smaak. Het is een gemengde salade met humus, garnalen, vijgen en feta. Een aanrader, wat ons betreft. Dus ik zal jullie het recept niet onthouden. N.B. de hoeveelheden mag je zelf inschatten, op gevoel.

Je gaat als volgt te werk:
Snijd komkommer, radijs, wortel en tomaat in mooie stukken/plakken/schijfjes. Snijd bosui in ringetjes, verse kervel in ‘plukjes’, feta in blokjes en gedroogde vijgen door de helft. Blancheer wat diepvriesdoperwten door ze in een vergiet te doen en er kokend water overheen te gieten. Even laten uitlekken. Hussel alles door elkaar en voeg wat kappertjes toe. Snijd een paar pitabroodjes in de lengte door en in stukken, bak in een voorverwarmde oven tot krokante stukjes. Laat een potje kikkererwten uitlekken en maak er humus van met wat peper, zout en knoflook (wees voorzichtig met verse, gebruik evt. gepofte knof). Pel geroosterde pistachenootjes (en eet er zo nu en dan zelf eentje op) en houd apart.

Verhit wat olie in een pan en bak garnalen met een rood pepertje op hoog vuur, blus af met een halve citroen. Smeer een laag humus op een bord, leg er een mooie hoeveelheid gemengde salade op (de salade die je dus eerder aan het husselen was), leg de garnalen en de krokante broodstukjes er mooi op en garneer met de nootjes. Eet smakelijk!

2 antwoorden op “Voorjaarserwtjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *