Consuminderen met Pasen

‘Fijne feestdagen’, dat wenste iemand me toe vorige week. Bijzonder vriendelijk natuurlijk, maar mijn eerste reactie was ‘hè, feestdagen?’. Afgelopen weekend was het Pasen. Hoewel ik ben opgegroeid met het Paasverhaal, is het voor mij toch vooral een extra vrije dag (beetje jammer dat dat als ZZP’er weinig toegevoegde waarde heeft). En volgens mij is het dat voor de meeste mensen. Ik zie Pasen niet als een feestdag en verbaasde mezelf erover dat ik vrijdag maar weinig mensen kon bereiken. Oja, Goede Vrijdag…

Als het aan de supermarkten ligt, zien wij Pasen wél als feestdag of als feestdagen. De reclames wijzen ons op chocolade-eitjes en -hazen, allerlei eiergerechten, luxe broodjes, Paasstollen en uitgebreide brunches. We moeten consumeren wánt het is Pasen. En het ergste is dat ‘we’ er ook nog intrappen: ieder jaar met Pasen stijgt de omzet van de supermarkten een klein beetje. Ik wil hier niet aan meedoen, maar aangezien ik ook gewoon moet eten bevond ik mij zaterdag op een überdrukke markt en in een aardig volle supermarkt. Het was nog niet zo erg als de dag voor kerst (waarbij ik ooit een keer heb meegemaakt dat mensen ruzie kregen vanwege een zakje rucola), maar gezellig was anders.

Daarom wil ik een oproep doen: trap er niet in! Neem een doosje extra eieren en een zakje paaseieren mee en laat het daarbij. Ben je Christelijk? Vier Pasen dan zoals het bedoeld is. Zo niet? Geniet van je vrije tijd maar laat je niet indoctrineren door de supermarktreclames. Ja, het is leuk om samen vrij te zijn. En ja, dan mag je best wat uitgebreider eten. Maar laten we niet overdrijven. Het moet wel leuk blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *