Predicaat slechte moeder

Evi en Joep 11 wekenHoogleraar Carolina de Weerth van het Nijmeegse Radboud vindt dat ouders het eerste jaar zelf voor hun kind moeten zorgen. Want zo zegt ze: de kwaliteit van crèches is slecht, baby’s krijgen er stress van en snappen niet waar hun ouders zijn en dat leidt tot problemen op latere leeftijd. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mijn nekharen staan overeind.

 

De Weerth deed negen jaar lang onderzoek onder 200 baby’s. Op basis daarvan trekt ze haar conclusies. Even voor je beeld: per jaar worden er in Nederland tussen de 160.000 en 210.000 baby’s geboren (bron CBS). Dit is dus een steekproef van op in het meest positieve geval 0,001%. De Weerth pleit op basis van haar onderzoek voor een jaar lang verlof, te verdelen over beide ouders. Een flinke investering? Dat klopt, maar die betaalt zich volgens haar terug doordat kinderen op latere leeftijd minder problemen hebben.

 

Ik vind het een bijzondere conclusie voor iemand die zegt wetenschapper te zijn. Ze baseert haar advies in mijn ogen voornamelijk op aannames: crèches zijn slecht en kinderen willen bij hun ouders zijn. Hoe weet zij dat laatste? Heeft zij een goed gesprek met haar kind gehad toen die zes maanden was? En hoezo zijn alle crèches slecht? Hoe erg kun je generaliseren? Ok, ze heeft verhoogde stresslevels aangetoond bij de 200 crèchebaby’s die ze onderzocht. Maar hoe zijn die gemeten? En wanneer? Zijn andere factoren goed uitgesloten?

 

Niet naar de crèche toe, maar wat dan? Wie kan er een jaar lang thuis blijven betalen? Hoe zit het met je carrière? En wat te doen met die hypotheek? Het advies van de onderzoekster: neem je baby gewoon lekker mee naar je werk, in de Maxi Cosi. Dat deed ze zelf ook. ‘En als de baby ging huilen, ging ik gewoon naar huis’. Daar zullen werkgevers blij van worden! Los van het feit dat een baby geen uren achter elkaar in zo’n ding mag liggen.

 

Ik vind het prima dat iemand de knuppel in het hoenderhok gooit. Wat mij betreft mag het verlof van moeders en van vaders een stuk langer zijn. Op dat vlak ben ik het met haar eens, al vind ik een jaar best overdreven. Maar waarom moet er altijd ingespeeld worden op het schuldgevoel van de werkende moeder? Als jij je baby naar de crèche brengt, heeft die stress en ontwikkelt hij of zij zich minder goed. Het predicaat ‘slechte moeder’ is weer eens geplakt en daar pas ik voor.

Edit: uit een reactie van één van mijn lezers blijkt dat een negenjarig onderzoek onder 200 baby’s wél als wetenschappelijk verantwoord geldt. In die conclusie ben ik dus te kort door de bocht geweest. 

1 reactie op “Predicaat slechte moeder

  1. Pingback: » Blog Archive » Baby’s eerste jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.